Blog | Het komt dichtbij en dat is eng

Alle Facebook profielfoto’s veranderen in Franse vlaggen. Iedereen steunt de Fransen in deze moeilijke tijd van terreur. Je profielfoto veranderen naar een Franse vlag is een mooi gebaar, je laat je vrienden en familie zien dat je meeleeft met de mensen in Parijs en alle andere betrokkenen. Terreur is vreselijk, niet alleen in Frankrijk.

 

Alle Facebook profielfoto’s veranderen in Franse vlaggen.

Het veranderen van je profielfoto, het is een mooi gebaar, ik vraag mij dan wel direct af.. die 40 mensen die omgekomen zijn tijdens de hotel slachting in Tunesiëde 30 mensen die zijn omgekomen in een aanslag in Turkije afgelopen zomer? De bij elkaar 60 mensen in Beiroet (Libanon) en Bagdad (Irak), die zijn vermoord door terroristen in het midden-oosten, op dezelfde dag als de aanslagen in Parijs? De duizenden mensen die op een gammel bootje over de Middellandse zee reizen opzoek gaan naar veiligheid in Europa maar de trip niet overleven en verdrinken? En hoe zit het met de mensen in Syrië en Irak die dagelijks te maken hebben met terrorisme, vreselijke onthoofdingen of bombardementen. Hoe zit het daarmee? Veranderen we daar ook ons profielfotootje voor? Waarschijnlijk niet. De ‘ver-van-mijn-bedshow’ draait op volle toeren. Het komt dichterbij en dat maakt mensen bang en onzeker. Verandering maakt mensen bang en onzeker.

 

Het gewone leven gaat door, maar niet voor iedereen.
Morgen gaat iedereen weer aan het werk, ook na deze vreselijke reeks aanslagen in Frankrijk, Libanon en Irak, je spreek er nog over met je collega’s maar uiteindelijk gaat het dagelijkse leven gewoon door. De dagen en weken gaan voorbij en op een bepaald moment kom je op een punt aan dat alles weer ‘normaal’ is. De vreselijke aanslagen worden niet vergeten maar zijn ook geen onderdeel meer van het dagelijks leven. De gruwelijkheden in o.a. Syrië, Irak en Mali gaan gewoon door. Dagelijks worden mensen uit hun leven gerukt en gedwongen worden te vluchten en op zoek te gaan naar veiligheid voor hun kinderen en families. Dit gebeurd terwijl wij in het veilige Europa nog eens een artikel zoals deze lezen.

Elke dag stromen er duizenden vluchtelingen via Turkije of Griekenland Europa binnen, zonder huis, met alleen de kleren die zij dragen, een flesje water en wat voedsel. Deze vluchtelingen vragen om hulp na een levensgevaarlijke tocht door de woestijn en over zee. Zij kloppen aan op de deur van Europa in de hoop te worden toegelaten, het gaat moeizaam want steeds meer Europese landen en burgers zeggen ‘Nee!’ tegen vluchtelingen. Het komt te dichtbij en daar worden mensen bang van. Onzekerheid en verandering maakt mensen angstig.

 

 

 

 

 

 

Zijn we echt zo naïef?

Op Facebook zie ik regelmatig berichten voorbij komen in de vorm van: ‘Onze eigen kinderen en families eerst! Sluit de grenzen!’, ‘Alle moslims zijn gevaarlijk’, ‘De islam moet verboden worden!’, ‘IS-strijders komen ongemerkt Europa in en doen zich voor als vluchteling!’. Zeker die laatste gedachte zorgt ervoor dat Europese landen (en burgers) vluchtelingen weigeren. Het komt te dichtbij en dat maakt mensen bang.

Natuurlijk bestaat de kans dat tussen die 16 miljoen* Syrische vluchtelingen een IS-strijder zit die Europa binnen komt. Het zou naïef zijn om te denken dat dat niet gebeurd. Het is eveneens naïef om te denken dat er vóór de vluchtelingencrisis geen IS-strijders in Europa waren. IS-strijders zijn vaak al jaren in een land woonachtig. Neem nou de aanslagen in Parijs, een van de terroristen woont al jaren in België. Als IS-strijders echt Europa willen binnen komen lukt ze dat toch wel, laten we niet onze kop in het zand steken. Het willen weren van vluchtelingen is dus niets meer dan een noodkreet naar de overheid omdat mensen bang zijn.

Even Zwart-wit, je wilt zelf ook niet in een land met Oorlog wonen dus waarom zouden wij wel de mensen uit Syrië terugsturen naar hun land, terug naar een land vol met verdeeldheid, oorlog en IS-strijders?

 

Onmenselijk

Het weren van vluchtelingen is egoïstisch en onmenselijk, ook Syrische vluchtelingen zijn mensen; mensen van vlees en bloed, mensen met families, mensen met carrières. Iedereen moet worden toegelaten, en ja dat kost geld en dat levert ongetwijfeld ergens problemen op. Burgers moeten zich aanpassen, wij, maar ook de vluchtelingen. Wij moeten uit onze comfortzone komen en deze mensen helpen, helpen om zich aan te passen en te wennen aan Europa. Helpen om te wennen aan onze gewoontes en wij aan die van hun. Respect voor elkaar. Het vooraf ‘afkeurende-vinger-wijzende-gedrag’ dat veel Nederlanders hebben is niets anders dan angst voor het onbekende.

 

‘Je geld!’ of iemand z’n leven

Veel mensen in Nederland vragen zich af wie de opvang van de vluchtelingen gaat betalen, ik vraag mij tegelijkertijd ook af, “maakt het iets uit?“. Ik kan niet geloven dat geld, een paar getallen, belangrijker zijn dan levens. Wanneer wordt er gekozen voor het leven in plaats van geld en macht? Help deze radeloze mensen, help ze aan een dak boven hun hoofd, eten en drinken, help ze aan een veiliger leven. Wat moet er gebeuren om dit in te gaan zien?

 


* Op dit moment zijn er ruim 16 miljoen mensen in en buiten Syrië op de vlucht, waarvan de helft kinderen. 4 Miljoen vluchtelingen zijn op dit moment opgevangen in Turkije, Libanon en Jordanië. Ongeveer een miljoen vluchtelingen hebben geprobeerd naar Europa te reizen, geen 10% van deze mensen is toegelaten.

Bron: Mercycorps.org | UNHCR.ORG

Meer foto’s via Gettyimages.nl


Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.