De allernieuwste app voor ‘3D fotografie’ heet “Fyuse”.

Tech | De allernieuwste app voor ‘3D fotografie’ heet “Fyuse”.

De titel is misschien een beetje verwarrend, want Fyuse maakt geen echte 3D beelden, althans niet zoals je in de bioscoop ziet. Het is iets anders. De Fyuse app stelt je in staat om een “Spatial Photograph” te maken, ofwel een “Ruimtelijke foto“. Je bent al snel geneigd om Fyuse in een bepaald vakje te stoppen. Want is het nou een video app? of een foto app? Ik ben van mening dat het een combinatie van beide is. Het lijkt erop alsof je een panorama foto maakt, maar zoals je kunt zien in mijn eerste Fyuse, beweegt de trein. Dat gebeurd natuurlijk niet in een normale panorama foto, daar staat alles stil. Het lijkt wat dat betreft dus meer op een soort van interactieve panorama video. Hoe dan ook, het een interessante ontwikkeling. Daarover lees je hier meer.

Wat maakt Fyuse nou zo interessant?

Wat Fyuse zo interessant maakt is het feit dat je een bepaald moment niet alleen in tijd kunt vast leggen, maar ook in ruimte. “Wat brabbel je nou allemaal?” Ik zal het even toelichten. Iedereen maakt wel eens foto’s. Een foto legt een bepaald moment in de tijd vast. Fyuse stelt je in staat om dat zelfde te doen maar legt daarbij niet alleen het moment vast zoals een foto dat doet, maar legt ook de omgeving van dat moment vast. Hierdoor leg je niet alleen de tijd vast maar ook de ruimte waar je je op dat moment bevind. Die ruimtelijke foto die je met Fyuse maakt is door de geniale koppen, ook interactief gemaakt waardoor je als het ware “om je heen kan kijken”.

Je kunt het een beetje vergelijken met de manier waarop Google-Maps werkt. Zo werkt ook deze app. Het verschil is dat je nu zelf de beelden maakt. Omdat beelden meer zeggen dan woorden, hieronder mijn eerst Fyuse. Op de computer kan je als het ware met je muis een kant “op kijken”. Met je telefoon kan dit door de telefoon te kantelen en te draaien. Als ik eerlijk ben komt deze opname veel meer tot zijn recht op een mobiel dan op de computer, maar dat terzijde.

 

Zodra je de Fyuse hebt geinstalleerd op je mobiel zal je direct de vergelijk met Instagram zien. De App lijkt grotendeels op Instagram, maar als je eerlijk bent lijken alle social media apps wel een beetje op elkaar. Hoe dan ook, je hebt niet veel tijd nodig om te wennen. De app voelt direct goed aan en zonder al te veel moeite maak je je eerste opname. Deze opname wordt eerst lokaal opgeslagen. Hier kun je vervolgens later nog leuke filters of stukjes uitknippen om deze vervolgens online te zetten en te delen met je volgers. Het opvallendste is eigenlijk dat je geen normale foto’s of video’s kunt maken. Misschien ook maar beter.

Op het moment kun je de Fyuse opnames nog niet opslaan op je computer om ze vervolgens daar te bewaren en terug te kijken. Er is simpelweg nog geen bestandsformaat of programma die dit soort opnames kan afspelen. Je moet het zo zien, een afbeelding wordt vaak opgeslagen als .jpg bestand. Een video daarin tegen vaak als .mpg, .avi of .mkv. Dit zijn allemaal bekende bestandsformaten die gedurende de tijd zijn geaccepteerd. Omdat Fyuse geen afbeelding noch video maakt, maar iets er tussen in, kunnen deze opnames niet op de computer worden bekeken. Je computer weet simpelweg niet wat het met het bestand aan moet. Natuurlijk kun je wel de bestanden online bekijken op je computer.

Maar hoe werkt het eigenlijk?

Hoe de app precies werkt weet ik natuurlijk ook niet. Dat weten alleen de slimme koppen van Fusion. Wat ik begreep is dat de app tijdens jouw vloeiende beweging goede scherpe foto’s maakt en deze vervolgens aan elkaar plakt als een groot geheel, zonder vervormingen. Je zult zien dat zodra je te snel beweegt, je Fyuse opname schokkerig overkomt. Hier kan je natuurlijk ook je voordeel mee doen.Hoe dan ook, ik kan in ieder geval niet wachten op alle vette creaties met deze app.

Fyuse, is sinds kort te downloaden voor iOS en Android.

icon-appstore


Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.