5 Back-up tips zodat je website nooit verloren gaat

Wordpress | 5 Back-up tips zodat je website nooit verloren gaat

Het woord ‘Backup’ is wat mij betreft het magische woord van het jaar. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen : Backup Backup Backup. Afgelopen Maart is mijn hosting provider, UnthinkableHosting.net hem gesmeerd en heeft mij achter gelaten zonder actuele data van mijn Website. Natuurlijk was ik lichtelijk in paniek maar uiteindelijk is het mijn eigen schuld, ik heb geen back-up gemaakt. Gelukkig had ik nog wel een back-up van een paar maanden terug, maar niets recent. Ik was één van de vele die dacht dat een back-up niet nodig was, “dat regelt de provider wel”, dacht ik. Een cruciale fout.

Om een dergelijke situatie met jouw website te voorkomen, 5 steengoede tips.

Heeft het noodlot toegeslagen en heb je geen back-up? Misschien heb je hier dan iets aan : Help! Mijn website is gecrasht en ik heb geen back-up!

Tip 1. Wees niet afhankelijk van je hosting provider. Maak zelf back-ups.

Waarschijnlijk valkuil nummer 1. “Mijn provider regelt het wel“. Vaak is dat ook zo. Hosting providers maken over het algemeen gestructureerde back-ups van hun data. Maar stel je nou eens voor dat zij om bijzondere redenen het niet kunnen doen? Of dat er net zoals bij mij sprake is van overmacht. Denk daarbij dan aan bijvoorbeeld, financiële problemen, faillissement, hackers, beslaglegging.. Het is misschien wat vergezocht maar niet onmogelijk zo blijkt uit mijn ervaring.

Maak dus gewoon zelf een back-up. Ongeacht of jouw hosting provider dit wel of niet doet.

Tip 2. Denk niet dat jou niets overkomt.

Een andere veelvoorkomende gedachte is “Dat gebeurd bij mij niet“. In 2013 heb ik een aantal keer te maken gehad met hackers. Een Roemeense hacker groep had de servers van mijn voormalige hosting provider, UnthinkableHosting.net, gehackt en kon daardoor alle websites benaderen. Ook die van mij. Ook toen had ik nog geen back-up. En ook toen stond ik machteloos. Uiteindelijk bleek dat zij niets hadden ‘gesloopt’ maar alleen een re-direct hadden geplaatst naar hun website. De back-up van mijn voormalige hosting provider was niet aangetast en die is uiteindelijk teruggezet.

Hieruit blijkt dat het niet uit maakt hoe groot of klein je website ook is, maak altijd een back-up. Het gaat ook bij jou gebeuren.

Tip 3. Maak regelmatig back-ups.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maak zelf een back-up. Het liefst gestructureerd op week of misschien zelfs dag basis. Het is vaak niet voldoende om eenmalig een back-up van je website te maken. Misschien wel bij statische websites, websites die niet vaak veranderen. Actieve websites en blogs worden regelmatig bijgewerkt en er is daar continue verandering. Dat wil je niet kwijt.

Zeker bij ‘de geboorte’ van een website worden de meeste (technische) wijzigingen gedaan. Dus wanneer je net een nieuwe website maakt of een website aan het renoveren bent is het aan te raden om minimaal 1 keer per dag een back-up te maken. Al is het wel afhankelijk van hoeveel tijd je eraan besteed (hebt).

Ik schets nog even een beeld :

  • Heb je een blog met dagelijks nieuwe berichten en veel reacties, maak dan dagelijks een back-up.
  • Heb je een website waar je misschien 1 keer in de week iets aanpast, maak dan wekelijks een back-up.

Hoe vaak je een back-up moet maken is afhankelijk van hoe actief je website is en hoeveel werk je eraan besteed.

Tip 4. Maak een complete back-up. Het kopiëren van alleen de installatie map is niet voldoende.

Wat veel mensen niet weten is dat websites vaak uit twee onderdelen bestaan. Één onderdeel is de grafische kant van de website en het andere onderdeel is de database. In de database worden o.a. je berichten en instellingen van je website bewaard. Als je één van de twee onderdelen mist heb je geen complete back-up. Het kopiëren van alleen je installatie map van de hosting provider naar je eigen computer is dus niet voldoende. Als je dat tot nu toe hebt gedaan dan heb je alleen een back-up van je thema, uploads en plug-ins gemaakt. Je berichten en instellingen heb je dan NIET.

Hoe maak ik een back-up van mijn database? Dat doe je door met phpMyAdmin of MySQL de database de exporteren. Daarover lees je hier meer.

Een andere optie is om dit via een plug-in te regelen. Daarover lees je hier meer.

Wanneer je een back-up maakt van je website zorg er dan voor dat je zowel de database als ‘de bestanden‘ worden meegenomen.

Tip 5. Test je back-up. Zorg dat deze werkt.

Je ziet het al wel een beetje voor je. Je maakt elke dag netjes een complete backup en dan ineens slaat het noodlot toe. Je website is gehackt en alles is verloren. Gelukkig heb je elke dag een back-up gemaakt dus er is geen man overboord. Dan blijkt tijdens het terugzetten van je back-up dat er iets niet goed is en niet terug gezet kan worden. Hell-on-earth. Niet is zo vervelend dan constateren dat je back-up niet werkt.

Hoe kan ik testen of een back-up werkt? Dat kan je onder andere doen door lokaal een website te draaien en daar de back-up in te lezen. Hoe je lokaal een website kan laten draaien lees je hier.

Kortom : Maak ZELF een gestructureerde COMPLETE back-up en test deze. Pas dan kan je echt rustig op je stoel zitten wanneer het noodlot toe slaat. Voor alle andere situaties geldt :

ons-backup-plan-disaster_recovery_plan

Heeft het noodlot toegeslagen en heb je geen back-up? Misschien heb je hier dan iets aan : Help! Mijn website is gecrasht en ik heb geen back-up!

Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.