Het verschil tussen de GoPro4 en de GoPro3+

Tech | Het verschil tussen de GoPro4 en de GoPro3+

De nieuwe GoPro4 is uit! Retesnel nadat de GoPro3 en de GoPro3+ zijn uitgekomen is de 4 er al. Althans zo voelt het. Ik vroeg mij daarom ook direct af, wat is nou het wezenlijke verschil, behalve het prijskaartje, tussen de Gopro4 Silver en de Gopro3+ Silver? (het prijskaartje verschilt toch ruim 100 EUR).

Gopro4 Silver of toch gewoon de Gopro3+ ?

Één ding kunnen we wel al vast stellen. De GoPro4 Silver en de GoPro3+ Silver zijn identiek als het om formaat en gewicht gaat. Ook is de Audio en is Lens hetzelfde gebleven. Beide camera’s zijn ook in staat om Timelapse opnames te maken en hebben beide ook Bluetooth en WIFI aan boord. Tot zover dus niets nieuws aan de horizon.

Er zit wel verschil in het aantal foto megapixels. De GoPro4 kan maximaal 12 megapixels aan en de Gopro 3+ ‘maar’ 10. Leuk, maar vooralsnog niet heel spectaculair.

iCarbons_Go_Pro_Hero_3_Light_Wood_Skin

Het echte verschil is iets wat er wel toe doet en dat zit natuurlijk in de video kwaliteit. Al kan je je afvragen of het voor de gemiddelde gebruiker echt uit maakt. De Gopro4 Silver is namelijk instaat om 2.7K en 4K te filmen op 15fps. Voor de film freak natuurlijk fantastisch, maar maakt het voor de gemiddelde gebruiker echt uit? ik denk het niet. Beide camera’s kunnen namelijk ook 60fps op 1080P filmen en 120fps op 720P. Voor mij is dat al meer dan genoeg. Wat overigens wel opvallend is is dat WVGA op de Gopro4 is weggehaald en er een 1440p met 48fps is toegevoegd.

 

Een andere bijkomstigheid is dat er een touch LCD scherm is ingebouwd in de Gopro4. Of dat een voordeel of nadeel is mag je zelf bepalen.

Al met al zijn er dus wel zeker veranderingen, maar voegen deze dan ook echt iets toe? Voor de camera en film freak zeker, maar voor de gemiddelde gebruiker denk ik niet. De gemiddelde gebruiker heeft waarschijnlijk niet eens een computer of televisie die 4K aan kan. Laat staan bewerken. Want laten we eerlijk zijn 4K video bewerking vraagt nogal wat van je computer. Het ingebouwde LCD scherm heb ik hiervoor ook niet nodig gehad en zie ik nu eigenlijk alleen als energie slurper, helemaal omdat de Batterij ook niet drastisch is veranderd. Toch liever 1 uur extra filmen dan dat mijn batterij op gaat door het LCD scherm. Als ik echt perse wil zien wat ik film of gefilmd heb kan ik altijd nog terugvallen op de App. Die wordt door beide ondersteund.

Kortom, vet apparaat, maar de gemiddelde gebruiker heeft meer dan genoeg aan de Gopro3+ Silver.

 

Video specificaties voor de Silver Edition
GoPro4 Silver
GoPro3+ Silver
4K Max. aantal frames 15fps
2.7K Max. aantal frames 30fps
1080p Max. aantal frames 60fps 60fps
1440p Max. aantal frames 48fps
960p Max. aantal frames 100fps 60fps
720p Max. aantal frames 120fps 120fps

 

Foto specificaties voor de Silver Edition
GoPro4 Silver
GoPro3+ Silver
Max. Megapixels 12MP 10MP
Burst Per seconde 30 foto’s 10 foto’s
Timelapse Ja Ja

 

GoPro4 Black of de GoPro3 Black?

Nu het spannendste gedeelte, de GoPro4 Black, en om precies te zijn de “GoPro4 Black Edition Adventure.”

De Gopro4 Black kost nu een kleine 485 EUR. De GoPro3 Black kost nu nog 385 EUR. Wat de centen betreft een duidelijk verhaal. De foto mogelijkheden zijn voor zowel de Gopro4 en de Gopro3 hetzelfde. Ook de lens en audio zijn identiek. Wat wel opvallend is, is dat de waterdichte-behuizing van de GoPro4 niet meer tot 60m diep kan en maar tot 40m diep gebruikt kan worden. De GoPro3 kan vooralsnog wel gewoon tot 60m diep. De meeste mensen zullen niet eens 5 meter diep komen, maar voor de duikers onder ons misschien wel een opvallende wijziging. Net als bij de Silver zit het echte verschil in het beeld kwaliteit. En laten we eerlijk zijn, daar gaat het tenslotte allemaal om.

Video specificaties voor de Black Edition Adventure
GoPro4 Black
Gopro3 Black
4K Max. aantal frames 30fps 15fps
4K cin Max. aantal frames 12fps
2.7K Max. aantal frames 50fps 30fps
2.7K cin Max. aantal frames 24fps
1080p Max. aantal frames 120fps 60fps
1440p Max. aantal frames 48fps 48fps
960p Max. aantal frames 120fps 100fps
720p Max. aantal frames 120fps 120fps

 

Als je naar bovenstaande staatje kijkt dan kan je eigenlijk niet anders concluderen dat de GoPro4 een beest van een apparaat is. Ik bedoel, 1080p op 120fps? Dat is een behoorlijke prestatie voor z’n klein apparaatje. De 30fps op 4K is natuurlijk ook enorm. Zeker als je bedenkt dat de meeste bioscoop films op 2k worden geschoten. Maar dan natuurlijk wel met meer dan 15fps. Wat ook opvalt is dat de GoPro4 niet in cinema modus kan schieten (17:9) en de GoPro3 wel.

Al met al kan ik niet anders concluderen dat de GoPro4 een fantastisch apparaat is. Máár, ben je niet van plan om mooie video projecten te maken voor grootschalig publiek en gebruik je de GoPro eigenlijk alleen om vakantie filmpjes te maken? Dan heb je eigenlijk ook meer dan genoeg aan de GoPro3+ Silver of de Gopro3 Black.

Hoe scherp is 4K eigenlijk?

Om je vingers bij af te likken zo scherp. Bekijk onderstaande video. Gefilmd met hoe kan het ook, de GoPro4. Ow, indien je niet z’n snelle internet verbinding hebt, geef je computer dan wel even de tijd om te bufferen.


2 Reacties

 1. dennis
  | Beantwoorden

  Jammer dat de Informatie niet compleet is, bijvoorbeeld heeft de 4 (silver/black) bluetooth icm wifi om de hero 4 sneller te pairen als deze gebruikt wordt met de gopro app. De 4 (silver/black ) kunnen beter met donkere situaties omgaan dan hun voorgangers en kunnen dan ook in tegenstelling tot hun voorgangers nightlapses maken. Het LCD scherm is een welkome toevoeging, deze hoeft ook niet continue aan te staan maar helpt de gebruiker met het richten en goed instellen van de vele instellingen. Etc etc…… sorry dat ik het zeg maar jouw review lijkt te zeggen dat een 3 black bijna hetzelfde kan als een 4 silver. Ik ben blij met mijn keuze voor de 4 silver gezien de verbeteringen die deze heeft tot de 3 black.
  Hoop je hiermee geholpen te hebben voor toekomstige review. Mvg Dennis.

  • Danny
   | Beantwoorden

   Hallo Dennis, in dit bericht heb ik mij voornamelijk gericht op de meest belangrijkste verschillen qua foto en video kwaliteit. De Gopro3 is natuurlijk inferieur aan de Gopro4, dat kan je zien aan de “monster-specs”. Als je altijd voor de beste kwaliteit gaat is de Gopro4 Black natuurlijk HET apparaat wat je in huis wilt halen. Als iets mindere kwaliteit ook volstaat (voor de meeste mensen denk ik) dan is de Gopro3 nog steeds een fantastisch apparaat om te kopen, dat is eigenlijk wat ik wil meegeven.

Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.