Hoe voorkom je dat Excel een lang getal onjuist weergeeft?

Excel | Hoe voorkom je dat Excel een lang getal onjuist weergeeft?

Als je een lang getal groter dan 11 invoert in een cel in Excel, bestaat de kans dat dit getal niet goed wordt getoond. Een voorbeeld zijn de 2 onderstaande getallen :

excel-langgetal-onjuist-weergegeven

 

Hoe voorkom je dat Excel een lang getal onjuist weergeeft?

Hoe voorkom je dat Excel het lange getal onjuist weergeeft? Het probleem zit ‘m eigenlijk in het formaat van de cel. Deze staat waarschijnlijk op ‘General’ of ‘Algemeen’, of zelfs op ‘Getal’ of ‘Number’. En om dit lange getal juist weer te geven dien je via  ‘cel eigenschappen’ of ‘format cells’. Het formaat eerst op ‘tekst’ of ‘text’ te zetten alvorens je een lang getal invoert. In praktijk gebeurd dit vaak niet meer, simpelweg omdat we tegenwoordig geen lange nummers meer handmatig overtypen in Excel.

Wanneer je de cel eigenschappen achteraf aanpast, blijft het getal onjuist weer gegeven worden.

Klopt, om dit op te lossen selecteer je de cel, klik vervolgens in de formule balk en geef je een harde enter. Nu zijn de nieuwe eigenschappen toegepast.

 

Juist getal weergave door enkel quote te gebruiken.

Een andere oplossing is om een enkele quote te gebruiken. Namelijk zo :

Hiermee gedraagt de cel zich al als een tekst veld en laat jouw lange getal gewoon intact.

 

Juist getal weergave door “TEXT” formule te gebruiken.

Meerdere wegen leiden naar Rome, een ander trucje is om de formule  TEKST of TEXT formule te gebruiken. Als je lange getal in F4 staat dan is dit formule om deze correct weer te geven.

Dit is natuurlijk alleen handig wanneer je het lange getal origineel wilt houden of wanneer je honderden lange getallen op een rij hebt die je niet allemaal een harde enter wilt geven. In die gevallen kan bovenstaande formule handig zijn.

 

 


Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.