Tech | De historie van Grand Theft Auto

De Historie : GTA 1

Ik weet het nog goed, op de vrije schoolmiddag even GTA doen. Al kan je “even” beter vervangen door “uren”, want even werd het nooit. Uren achter je pc’tje GTA1, schieten met stippeltjes, Auto’s die deuken rechts kregen wanneer je een frontale botsing maakte met een andere auto. Politie die je altijd wist te vinden in elk hoekje. Ja echt geweldig was dat. Nu, een paar jaar en een hele reeks spellen later is GTA1 niet meer te vergelijken met de laatste versie van de game, al is het minstens net zo leuk als vroeger.

Inmiddels kan je via de Rockstar website, gratis GTA1 en GTA2 aanvragen en downloaden. (Windows)

 


De historie : GTA 2

2 jaar na de eerste Grand Theft Auto kwam Rockstar Games in 1999 met een nieuwe GTA. Genaamd : GTA2 (Goh!) Zover ik mij kan herrineren was dit gewoon exact hetzelfde als GTA en GTA London, maar waren de graphics wel wat opgevoerd. Vooral vuur, water en de belichting op straat werden “realistischer” weergegeven zover dat kon met de beschikbare techniek.

 


De historie : GTA 3 (III)

In 2001 was dan de grote verandering daar, GTA was niet langer 2D! De eerste 3-dimensionale GTA uit de reeks opende een nieuwe wereld voor Rockstar Games. Met deze wijziging veranderde ook de gameplay. In GTA1 en 2 was het doel z’n hoog mogelijke score te halen. Beetje arcade-achtig eigenlijk. In GTA 3 (III) draait het niet meer op de punten maar om de verhaallijn.  Een andere verandering, is een functie die nu als “normaal”  wordt beschouwd, maar dat zeker nog niet was : de 24uur-dagcylus. De verandering van dag naar nacht naarmate de uren voorbij gaan.

Met GTA 3 is tevens een ander tijdperk aangebroken. Externe ontwikkelaars buigen zich steeds vaker over GTA3, waarmee doormiddel van zelfgemaakte software of simpel weg het vervangen van bestaande instellingen en bestanden, een gehele nieuwe omgeving kan worden ingesteld. Nieuwe auto’s, gebouwen, kleren, figuranten, noem het maar op en het kon.

Een van de grootste mods op gta3 maar ook voor GTA 3 : vice city is de multiplayer mod. Deze multiplayer mod maakte het mogelijk, zoals je waarschijnlijk al raadt, multiplayer GTA te spelen waar dit orgineel enkel een singleplayer game was. Geheel feilloos ging dit niet en als je dan eens aan het spelen was had je net zo vaak last van storingen als dat je aan het spelen was. Maar daar gaat het niet om, het ging erom dat je GTA met meerdere personen kon spelen, die storingen nam je voor lief. Je had er tenslotte samen met al je vrienden last van, welke je middels Teamspeak kon contacten.


De historie : GTA 3 : VICE CITY

Op het drijvende succes van GTA3 stond het jaar erop (2002) het volgende deel al op de plank. GTA Vice City. GTA VC maakt gebruik van de zelfde “motor” als GTA3 maar is niet hetzelfde spel als zijn voorganger. GTA VC speelt zich af in een Miami-achtig zetting uit de jaren 80. Meer vele kleuren, veel zon en rolschaatsende vrouwen in bikini. Kan niet anders dan een hit worden zeg je ? Klopt. GTA Vice City was de meest verkochte game in 2002. In 2006 werd GTA VC uitgeroepen tot “Beste game aller-tijden.” Het spel was z’n succes, dat zelfs in 2012, 10 jaar na de eerste release, er een remake is gemaakt voor op mobiel, namelijk apple’s iOS.

GTA 3 Vice city kun je kopen voor € 4,50 in de Appstore en is beschikbaar voor alle mobiele apparaten.


De historie : GTA : San Andreas

Na lange stilte in GTA-land speelt de menigte nog GTA3 VC. De mod community groeit en groeit met nieuwe GTA addons en maakt vrolijk gebruik van de GTA3 game. Tot het moment dat in er Oktober 2004 een nieuwe GTA verschijnt : San Andreas. Rockstar heeft ons ook niet zomaar laten wachten. De speelwereld, die gebaseerd is op Los Angeles, San Francisco en Las Vegas, is 5x zo groot als zijn vorige delen en dat is nodig ook; in totaal zijn er 211 verschillende voertuigen waaronder natuurlijk, auto’s en motoren. Maar ook fietsen en speedboat’s, 11 verschillende vliegtuigen en helikopters en zelfs de mogelijkheid om parachute te springen!

Dat is natuurlijk niet alles, Rockstar Games heeft nog een aantal coole toevoegingen gedaan en heeft daarmee geluisterd naar alle vele verzoeken op het internet. Een van die dingen is “Car-modificatie”. Je zorgt dat je een mooie bak hebt en rijd ‘m naar een van je vage kennissen en laat deze aanpassen. Van sportvelgen tot Nitro, nieuwe lak tot kentekenplaat. De mogelijkheden waren oneindig.

Naast het aanpassen van je auto, kon je ook met je “eerlijk verdiende geld“, je karakter aanpassen. Even een kappertje, nieuwe pak of een tatoo zetten ? geen enkel probleem in GTA SA.

Een andere verandering in vergelijking tot de vorige games, is het “inbreek-systeem“. Hiermee kon je in bepaalde huizen inbreken en spullen stelen en kon je op een illegale manier aan geld komen. (Al kan ik mij geen legale manieren herinneren in überhaupt een GTA game, maar dat terzijde.) Andere manieren om aan geld te komen waren door te gokken op racepaarden of gewoon voltooien van (sub)missies.

Al deze toevoegingen in San Andreas waren natuurijk schitterend, maar 1 van DE wensen van de fan’s miste nog. Namelijk de Multiplayer. Rockstar heeft voor het eerst, ondanks dat het niet helemaal is wat het zou moeten zijn, een multiplayer optie toegevoegd. Geen online maar een single-screen multiplayer modus. Je kan dus alleen samen spelen op dezelfde lokatie en dezelfde tv. Zelfs in het spel moest je dicht bij elkaar blijven zodat de ander kon doorlopen of wegrennen. Wat vaak ook humoristische situaties opleverde en ook zeker voor ruzie achter de tv heeft gezorgd, kan niet anders.

Een berg nieuwe toevoegingen en mogelijkheden. Honderden speeluren lagen in het verschiet, en terecht ook want San Andreas is de bom. San Andreas was op alle bestaande game-platforms het best verkocht spel ooit en dat is maar goed ook, want het de tijd heeft ons geleerd dat de volgende GTA game nog lang niet gaat komen.


De historie : GTA IV

Na heel lang wachten en honderden al niet duizend uren aan speeltijd in San Andreas gaan zelfs de mods en de immense speel wereld vervelen. Dat zit in ons denk ik. Mensen hebben verandering nodig, net als game consoles en games. Inmidels is het 2008 en de Xbox360 en Playstation 3 oorlog is in volle gang. Nieuwe HD graphics, meer processor power en nieuwe online mogelijkheden. Rockstar waar blijven jullie nou? Al vroeg iedereen zich in de tussentijd af hoe het spel nog beter kon worden dan GTA SA uit 2004.

Rockstar laat mensen niet zomaar wachten blijkt, want na jaren wachten is daar GTA IV en Rockstar laat dat weten ook. Grootschalige reclame campagnes op radio internet en tv zorgen ervoor dat de nieuwe GTA IV als broodjes over de toonbank gaan, in de eerste week zijn er wereld-wij 6 miljoen exemplaren verkocht, waarvan op de eerste verkoopdag 3.6 miljoen. Sinds de release in 2008 zijn er tot eind 2012 naar schatting 25 miljoen exemplaren verkocht. GTA IV heeft meerdere game awards binnen gesleept, van zowel de gaming community als zowel de “gewone” pers. GTA IV is is nog beter, nog mooier dan zijn voorganger en je kan er niet meer omheen.

New York

Voor het gemak heeft Rockstar de stad New York nagemaakt, elke straat, weg, Time-square in geweldige HD kwaliteit. In verhouding met San Andreas zijn de graphics fantastisch en de verwachtingen zijn dan ook echt heel hoog. Een hoop toevoegingen uit de San Andreas game zijn weer verdwenen en Rockstar heeft zijn eigen game gemaakt met als mooiste cadeau : de al zo lang verwachte online multiplayer voor maximaal 25 personen.

De al zo lang verwachte online Multiplayer is daar dan eindelijk. Maar voldoet het aan de wensen van de fans ? Voor een groot deel is de multiplayer een succes. Leuke originele online modi zoals, Mafia works en GTA race maken je geheid aan het lachen, zeker met vrienden. Dan heb je uiteindelijk nog de “free mode”, het zegt het al, je kan doen wat je wilt met maximaal 25 personen. De inmiddels dol-gespeelde en bekende gameplay van GTA komt dan echt tot uiting in deze multiplayer modus, iedereen kent GTA, iedereen heeft het gespeeld en dat zie je.

Multiplayer

Al je vrienden online in 1 vrije wereld, alles wat je altijd al hebt willen doen kan en gebeurd nog steeds, want de ideeën vliegen je om de oren zodra je met vrienden online bent.
1) Met een helikopter door een auto tunnel vliegen, over de rivier jumpen met de snelste auto.
2) Achterop een motor over een schans, eraf springen en op tijd je parachute openen.
3) Parachute springen vanaf een hoogte dat je de speelwereld nog amper kan zien en proberen te landen op een boot of auto, of op elkaar.
4) Over een vliegende helikopter springen met je snelste auto.
5) Zoveel mogelijk auto’s verzamelen op Timesquare en laten ontploffen…  zo zijn er nog honderden ideeën die in je opkomen in de online GTA wereld.
6) Zo hoog mogelijk komen met je motor in een gebouw met alleen trappen.
7) Jij tegen de helies, de AI politie helikopters zijn tot daar aan toe. Die kan je op een gegeven moment wel aan als doorgewinterde GTA gamer. Wissel de AI eens in voor een aantal fantieke vrienden en probeer dan nog eens door de straat te racen.
8) De GTA-race modus optimaal benutten door de remote-bombs te plaatsen op de baan en van afstand, door te kijken op je mini-map de bommen tot ontploffing te brengen. Met de bijhorende frustraties van je vrienden.

Natuurlijk zijn er in de multiplayer ook minpuntjes. Naarmate je meer speelt zie je steeds meer fouten in de game. De ene leuker dan de andere, het hoort er een beetje bij. Waar ik mij wel altijd aan heb geërgerd tijdens online spellen is zodra je met meerdere personen aan het spelen bent en je maakt er echt een potje van (auto’s explosies, RPG, handgranaten, helikopters) dan merk je dat het spel  en/of  console het niet meer trekt. Iedereen online merkt het, want de hele GTA wereld komt nauwelijks nog vooruit. Je moet je inhouden om het nog speelbaar te maken.

Een ander minpuntje is dat je niet de echt GTA ervaring krijgt, zoals missies, of submissies kunt doen die je ook in de singleplayer doet. Want zeg nou zelf, hoe leuk is het dat jij als Taxi chauffeur in een missie ineens je vriend om de hoek ziet rennen omdat hij wordt achtervolgt door de politie, terwijl jij je klant op tijd op de juiste plek probeert te krijgen. Het ontbreken van de Metro of gesloten en inactieve winkels en hotdogs stands, ontbreken van FBI zijn allemaal zulke puntjes maar maken het online gedeelte niet minder leuk, maar wel iets minder perfect.

In de loop van 2008 komt Rockstar al snel met 2 game addon’s. “The Lost and the Damned” & ” The Balled of Gay Tony“. Persoonlijk vind ik het jammer dat zulke addons direct na het verschijnen van de game worden gelanceerd en niet een paar maanden later, zodat je je game weer uit de kast pakt, maar dat zal wel marketing zijn. Spel inhoudelijk zijn beide addon’s leuk om te doen, al blijft TBOGT het langst hangen. Gewoon weg omdat het een hippe vette addon is. Je komt in discotheken clubs en krijgt een berg nieuwe voertuigen bij, ook in de multiplayer.

Spel inhoudelijk hoef ik niemand uit te leggen hoe en wat, want jongens kom op, het is GTA!

De nieuwe GTA Five (5) komt dan wel 5 jaar na GTA IV, maar net als bij San Andreas moet en kan het niet anders dan een fantastische game worden. Ik weet nu al dat ik GTA 5 weer helemaal kapot ga spelen, ik kan in ieder geval niet wachten.


GTA 5 komt 17 september 2013

Op 17 september 2013 komt de nieuwe GTA uit. Grand Theft Auto 5. Uitleg is niet meer nodig, want wie kent GTA niet? Check deze trailers.


Een Reactie

  1. Gay mark
    | Beantwoorden

    Ik vind je schrijf style leuk, goede informatie. Leuk bericht 😀

Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.