Misvattingen over Lawines!

Blog | Misvattingen over Lawines!

Elke wintersporter kent het, dat ene plekje naast de geprepareerde piste waar nog lekker verse sneeuw ligt. Wat een verleiding, even snel door de verse poeder heen “Woooshhhh!”, wat een dik pak! en wat een golf sneeuw! Voor je het weet sta je meters in het sneeuw ver weg van de veilige pistes. Lawines? “Ahh die zijn hier niet anders was ik nu wel bedolven onder het sneeuw”. Een van DE misvattingen over lawines waardoor je in levensgevaarlijke situaties komt voordat je het door hebt.


Misvattingen over Lawines!

‘Hier gebeurd niets joh, het is vlak naast de piste!’
Een van de grootste misvattingen die er is. Lawines gebeuren overal, diep in ‘the backcountry’ maar net zo goed 2 meter naast de geprepareerde piste. Als de condities niet goed zijn ontstaat er een lawine op elke plek. De kans is overal even groot zodra je van de geprepereerde piste af gaat. Laat je dus niet foppen door de schoonheid van het verse sneeuw vlak naast de piste.


‘Ik zie hier sporen van iemand anders! Dus het is veilig!’
Een typisch geval van ‘Als je vriend in de sloot springt, spring jij er dan ook in?
Sporen door wie dan ook gemaakt zijn geen enkele garantie voor een veilige afdaling. Je hebt 9 van de 10 keer geen idee wanneer deze sporen uberhaupt zijn gemaakt. Het kan misschien een week geleden zijn. In de tussentijd kan de sneeuw situatie veranderd zijn, dat zie je namelijk niet vanaf de bovenkant. Er is ook geen enkele garantie dat de sneeuw bij de eerste de beste pasant gaat schuiven, noch bij de 2 of de 3de. Soms is de landing van een vogeltje al genoeg om een dodelijke lawine in gang te zetten. En vaak gebeurd er ook helemaal niets. OW daar heb je het al! Onderschatting en gemakszucht.


‘Ik heb hier nog noooooitt een lawine gezien dus doe niet zo hysterisch.
Zoals je weet, komt en gaat de sneeuw op de meeste plekken gedurende het jaar. Misschien heb jij de afgelopen jaren geen enkele lawine gezien, dat geeft nog steeds geen enkele garantie dat het nu niet gebeurd. Juist daar moet je voor waken. Elk jaar verandert de situatie op de, voor jou, zo vertrouwende helling.


‘Dit is maar een kleine afdaling, wat kan hier nou gebeuren?’
Reken eens uit, een kleine helling van 10 bij 10 meter en daarop 80 cm sneeuw, hoeveel sneeuw is dat? Een kleine helling of niet, genoeg sneeuw om je levend te begraven.


danger-avalanche

‘Er ligt amper sneeuw hier’ of  ‘Het heeft al een week niet meer gesneeuwd!’
Zoals hierover, is er niet veel sneeuw nodig om lawine te maken. Juist in ’sneeuwloze winters’ kiezen we vaak voor geulen waar veel sneeuw is ingewaaid. Levensgevaarlijk! Windslab gevaar! Ook is weinig sneeuw veel gevoeliger voor temperatuur verschillen en wind, zodoende is de stabiliteit van het helling moeilijker in te schatten.

Nog even terugkomend op de term ‘Windslab’. In het kort betekend dit dat de wind de sneeuw wegblaast waardoor de sneeuw ‘fijner’ wordt dan de normale sneeuw. Deze fijne sneeuw komt dan instabiel op elkaar te liggen. Nieuw vers sneeuw komt er bovenop en vanwege het gewicht en de onstabiele ondergrond schuift alles na verloop van tijd naar beneden. Dit soort sneeuw heeft vaak amper iets nodig om in beweging te komen, de zwaartekracht zorgt hier zelf al voor. Hier zie je een voorbeeld :


‘Hier staan genoeg bomen!’
Tot tegenstelling met de andere misvattingen zit hier toch nog een waarheid in. Een heel dicht bos is absoluut lawine veilig, maar een bos waar je kan snowboarden of skiën is net zo onveilig als de sneeuw 2 meter naast de geprepareerde piste. Alles behalve een ‘veiligheidsgarantie’ dus! Als er genoeg plek is om te snowboarden of skiën dan is er ook genoeg plek voor lawines. En eigenlijk is dat ook logisch, want de bomen zorgen voor zwakke plekken in het sneeuw!


‘Dat gebeurd alleen bij anderen….’

Een houding die je wellicht het leven kan kosten, niet alleen tijdens de wintersport periode.

Meer informatie vind je op : fsavalanche.org | Lawis.at


Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.