Hoe maak je een Gopro Timelapse?

How to | Hoe maak je een Gopro Timelapse?

Wat is een Timelapse vraag je je misschien wel af? Een Timelapse is een video opgebouwd uit honderden foto’s. Nou is elke video opgebouwd uit foto’s, dus dat is niet heel bijzonder. Wat bijzonder is is dat deze foto’s met een bepaalde interval worden gemaakt en worden afgespeeld. Hierdoor krijg je een versnelt effect. “Wacht even, ik begrijp het nog niet helemaal!” 

 


Wat is een Timelapse video?

Een film bestaat uit een aantal beelden per seconden. Dit wordt ook wel framerate per seconde (fps) genoemd. De meeste video’s die je online zult tegen komen hebben een framerate van 24 tot 30 beelden per seconden. Dit is een vrij normale uitgangspositie. Het aantal beelden (FPS) per seconde zorgt er voor dat als je de foto’s snel achter elkaar afspeelt, het beeld vloeiend en levendig oogt. Dat is de basis van een film of video. Tegenwoordig is de framerate iets hoger, een beetje camera kan al 60 fps beelden maken. Dit betekend dus dat de beelden nog soepeler ogen en nog scherper zijn vergeleken met de 24 of 30 fps.

Een videocamera filmt zijn onderwerp met bijvoorbeeld 30 fps per seconde. Omdat de interval (de tijd tussen elke foto) enorm klein is oogt alles soepel. Met een Timelapse pas je de tijd tussen elke foto aan. Je kan bijvoorbeeld om elke 5, 10 of 60 seconden een foto maken van een onderwerp. Door dat de tijd tussen elke foto groot is zul je bij het afspelen van deze beelden een versnelt beeld zien. Deze techniek van fotograferen wordt ook wel ‘Timelapse’ genoemd. Om je een idee te geven heb ik hieronder een video voor je toegevoegd.

 


Een Gopro Timelapse maken

Ok ik begrijp het, maar hoe maak je dit soort beelden met je Gopro? Als je soortgelijke beelden met je Gopro wilt maken dan kan dat. Er zijn echter wel een aantal dingen benodigd om een goede Timelapse te kunnen maken. Hieronder vind je een korte samenvatting van zaken die je moet regelen voordat je een timelapse kunt maken.

 • Zorg ervoor dat je een stevige ondergrond hebt.
  • Koop eventueel een statief voor de beste stabiliteit.
 • Zorg ervoor dat je voldoende vrije ruimte hebt om je SD kaart. Tijdens het maken van een Timelapse Sequence maak je tussen de 200 en 600 foto’s. Je wilt niet dat je halverwege je sequence moet stoppen omdat je kaartje vol is.
 • Zoek een lokatie waar veel beweging is, maar ook niet teveel. Het beste is om je een klein beetje afzijdig te houden van alle bewegingen. Zoek daarom een, met voorkeur iets hoger, rustigere lokatie om alles van een afstandje vast te leggen. Dit geeft uiteindelijk toch de mooiste beelden.
 • Zorg ervoor dat je lens goed schoon is. Niets vervelenders dan uren wachten en er dan achterkomen dat je beeld vuil is.
 • Misschien wel het belangrijkste deel van het maken van een Timelapse, zorg ervoor dat je genoeg vrije tijd hebt. Een beetje timelapse duurt toch wel 30 tot 60 minuten en in sommige gevallen zelfs dagen.

Als je al deze bovenstaande punten hebt doorgenomen kunnen we gaan kijken naar de instellingen van je Gopro Camera.

 


Instellingen Gopro camera voor het maken van een Timelapse

 • Zet je Gopro Camera aan en druk dan door totdat je dit icoontje ziet: 
 • Druk dan door totdat je dit icoontje ziet:  gopro-timelapse-image
 • Daarna kan je de interval kiezen. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen uit: 0,5, 1, 2, 5, 10, 30 of 60 seconden.
 • Nadat je je de interval hebt gekozen sluit je het instellingen menu af en ga je naar de timelapse modus. Te herkennen aan dit icoon:  gopro-timelapse-image
 • Druk nu op start en je Gopro camera zal nu na de door jouw gekozen interval een foto maken.

 


 

Geef je Timelapse wat beweging en effecten mee

Zoals je in bovenstaande video ziet beweegt de het beeld van rechts naar links. Dit doe ik met een omgebouwde kookwekker. Deze omgebouwde kookwekker zorgt ervoor dat je Gopro camera heel langzaam draait. Er zijn verschillende soorten kookwekkers, de ene draait 360 graden in een uur, de andere weer in 2 uur. Afhankelijk van welke je gebruikt kan je dus zorgen dat je camera bijvoorbeeld 180 graden draait in een half uur, hierdoor krijg je een beweging effect terwijl je onderwerp wel snel voortbeweegt. Deze kookwekkertjes kan je zelf maken maar als je niet zo handig ben kan je ze ook gewoon kopen voor 20 EUR. (Ja ik weet het, 20 EUR voor een kookwekker is vrij prijzig)

gopro-brofish-motolapse-timelapse

 

Wat ook leuk is om een Tilt shift effect toe te voegen aan je video. Dit doe je nadat je je sequence hebt gemaakt. Hiervoor gebruik je een video programma zoals bijvoorbeeld Final Cut pro X. Het tilt shift effect zorgt ervoor dat je onderwerp eruit ziet als een miniatuur opname, zoals bijvoorbeeld Madurodam. Dit is een enorm leuk effect, maar komt alleen ten goede als je camera op een hoge positie heeft gestaan. De hoek waarop de camera de beelden heeft genomen speelt hier wel een rol. Niet elke opname leent zich voor dit effect.

 

Verwacht niet dat alles in 1 keer goed gaat. Het is een kwestie van vallen en opstaan bij het maken van Timelapse video’s. Blijf oefenen, dan komt het vast wel goed!


3 Reacties

 1. Yvette de Bruin
  | Beantwoorden

  Ik wil bv een timelaps van een zonsondergang maken aan het strand. wat zou jij adviseren als interval-tijd? Wat is de criteria voor het kiezen van een interval-tijd?

  • Danny
   | Beantwoorden

   Hallo Yvette, wil je een timelapse maken mer je gopro? Van de zonsondergang? Over t algemeen is dat niet een hele goede combi samen. Een spiegelreflex kan veel beter. De interval is totaal afhankelijk van hoelang en hoe snel je wilt dat je video afspeelt aan het einde. Je hebt er speciale apps voor die berekenen welke interval tijd je moet instellen voor een bepaalde video lengte. (Of andersom). Daar zou ik even naar kijken. (:

 2. Shirley
  | Beantwoorden

  Cool! ik ga het deze week proberen! Eerst maar eens een wekkertje scoren!

Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.