Final Cut Pro X : Slow motion

How to | Final Cut Pro X : Slow motion

Daar zit je dan, met je GoPro camera, Macbook en Final Cut Pro X. Fantastische beelden gemaakt op je vakantie en nu wil je er een nog beter filmpje van maken om te laten zien aan je vrienden en familie. Final Cut pro X heeft genoeg mogelijkheden in de vorm van effecten om dit mogelijk te maken. Een van die mogelijkheden is Slow Motion. Natuurlijk zijn er nog een berg andere mogelijkheden om je beeldmateriaal slowmotion af te spelen. Dit is er 1 van.


Final Cut Pro : Slowmotion

1) Open een nieuw project of gebruik een reeds bestaande en zorg dat er beeldmateriaal in de time-line komt te staan.

2) Selecteer het beeldmateriaal dat je wilt gebruiken en zoek de “Re-time” functie. Je kunt deze vinden aan de rechterkant, waar je ook de effecten en dergelijk kunt terugvinden. Druk op het “speedometer” icon’tje.

Retime in Final Cut Pro X

3) Als je het goed hebt gedaan dan verschijnt er boven je “video” een groene, blauwe of oranje balk. In deze gekleurde balk staat een percentage. Dit percentage geeft de snelheid aan in verhouding tot het origineel.

Je kunt dit percentage aanpassen, wat invloed heeft op de afspeel snelheid van de video. Dit doe je door op de 2 streepjes te selecteren en te verslepen. Zie onderstaand voorbeeld.

Retime aanpassen
Re-time aanpassen

Retime aanpassen

Je kunt het ook makkelijker doen, door op het pijltje in het binnenste van de gekleurde balk te drukken. Er volgt dan een keuze menu met vaste waardes. Een 37% slowmotion of speedup zit er dus niet in op deze manier. In onderstaand voorbeeld heb ik afspeel snelheid naar 82% gezet. Langzamer dus.

Retime aanpassen
Re-time aanpassen

Retime aanpassen

4) Nu is je video dus versneld of vertraagd. Als je video afspeelt zul je waarschijnlijk zien dat het wat “schokkerig” oogt, zeker bij een waarde lager dan 100%. Je kunt hier wat aan doen door de video kwaliteit te wijzigen. Hiervoor ga je weer terug naar het “Re-time” menu uit stap 2 en kies je dit keer voor “Video Quality”, je ziet er dan 3 opties

  • Normal (standaard)
  • Frame blending
  • Optical flow
Re-time quality wijzigen
Re-time quality wijzigen

Re-time quality wijzigen

Het verschil zit het in de manier van “Rendering” van je video. De standaard optie “normal” doet niet heel veel meer dan de video in elkaar duwen of uittrekken. Hierdoor komen de beelden, die uit frames bestaan, over elkaar heen of worden deze eruit verwijderd. Hierdoor oogt het beeld schokkerig.

Frame Blending, verwijderd 2 frames en maakt er 1 frame van en voegt deze tussen beide frames in. Het meeste effect heeft dit op video’s 30% – 50% . Voor een veel lagere waarde, zoals bijvoorbeeld <15% kom je toch uit op Optical Flow. Wat Optical Flow doet is uitrekenen hoeveel beelden er nodig zijn om je video vloeiend te laten verlopen. Deze beelden worden dan toegevoegd. Hierdoor speelt je video soepeler af.

Een voorbeeld van de genoemde verschillen kan je terug kijken in mijn voorbeeld video.

5) Nu kun je je eigen slowmotion video maken middels Re-time van Final Cut Pro X.

Voor echte “Timewarp” slowmotion moet je toch echt een dure slowmotion camera kopen. Deze software matige slowmotion is voor de meeste voldoende.

Tip. Fast Forward werkt exact het zelfde, maar dan de andere kant op. 😉


Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.