Snowboard termen

Blog | Snowboard termen

Skie en Snowboard termen

Freeride is een stijl die eigenlijk op iedereen van toepassing is. Freeride is namelijk niks anders dan een berg op gaan en weer naar beneden snowboarden op elk (geprepareerd) terrein. (Natuurlijk wel bedekt met sneeuw).  Offpiste in diep sneeuw boarden is Freeride, maar een geprepareerde piste is ook Freeride. Eigenlijk is het rollen van een berg en schreeuwen om hulp ook Freeride.

Freestyle is een trickstyle. Ofwel je doet truukjes in het funpark, op de piste, in een halfepipe, boxen, railings. Alle mooie sprongen met spins, flips en grabs zijn kenmerkend voor deze style.

Freecarve is een vrij onbekende stijl en gaat voornamelijk om snelheid. Heel veel snelheid, scherpe bochten en Carven. Het is ook wel bekend onder ”Alpine”.

Regular betekend dat je voorste voet je linker voet is. Bij de meeste mensen is hun sterke been de rechter. Je sterkste been staat dus achter en daarmee je linker voet voor. Dit noemen ze Regular.

Goofy betekend dat je voorste voet je rechter voet is. Bij de meeste mensen is hun sterke been de rechter. Je sterkste been zou dus achter moeten staan, in dit geval dus niet en staat je rechterbeen voor. Dit noemen ze Goofy of wel “Gek”.

Fakie is achteruit rijden met je snowboard. Ben je dus een Regular rijder dan ga je dus met je (rechter) andere been  voor naar beneden.

 

Kicker is eigenlijk gewoon een schans. Door de mens gemaakt of een natuurlijke, schans waar je airtime kunt verzamelen.

Ollie is springen met je achterkant van je board.

Nollie is springen met de voorkant van je board.


Je Snowboard

Base – is de onderkant van je snowboard. De onderkant is de kant waar je snowboard de berg raakt en waarmee je glijdt.  😉

Edges – De scherpe metalen randen rondom je board.  Tijdens het maken van bochten verschuift je gewicht op deze randen en snij je als het ware door het sneeuw. Het is dus belangrijk om deze randjes scherp te houden. Dus af en toe een beurtje kan geen kwaad. Een APK voor snowboards zeg maar.

Effective Edge – Dit is de randlengte van je board dat contact maakt met het sneeuw.

Flex beschrijft hoe flexibel je board is.  Ben jij meer een freerider? Dan is een stijf board meer voor jouw. Andersom, ben jij meer een Freestyler dan is een flexibel board gewenst. Afhankelijk van wat jij wilt doen op de piste bepaal je bij het kopen van een board de flex.

Highback of Heelback is het gedeelte van je binding dat je enkels ondersteund tijdens het maken van bochten, edging of carven.

Waist  is het smalste punt op je board. Dit is vrijwel altijd in het midden.

Sidecut de golvende vorm van je board om zo je bochtenwerk te verbeteren.


Spins (Draaien)

Er zijn zoveel verschillende soorten spins, ik kan ze nooit allemaal benoemen dus hier een paar basic termen. 

Frontside (FS) is een draai inzetten aan de kant waar je tenen zitten. Het heeft dus niks te maken met links of rechts. De kant is wel afhankelijk van welk type boarder jij bent.

Backside (BS) is een draai inzetten aan de kant waar je enkels zitten. Het heeft dus niks te maken met links of rechts. De kant is wel afhankelijk van welk type boarder jij bent.

CAB is een soort spin waar je Fakie begint, een 360 graden draai maakt en land.


Flips (ook wel salto’s)

Er zijn zoveel verschillende soorten Flips, ik kan ze nooit allemaal benoemen dus hier ook een paar basic termen.

Backflip is niets anders dan een achterwaartse salto

Frontflip is niets anders dan een voorwaartse salto.

Rodeo flip is een salto met minimaal een 180 graden draai erin.


Grabs

Tijdens Flips of Spins kan je ook je board vasthouden voor extra stijl, dit wordt Grabs genoemd. Er zijn verschillende soorten Grabs met allemaal hun eigen naam en stijl.

Nose-stick-air Tail-stick-air

 


Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.