Verticaal zoeken met namen

Excel | Verticaal zoeken met namen

Verticaal zoeken met ‘Namen’. Dat klinkt precies zoals het is. Je kunt namelijk een cel of cellen een naam geven. Hoe je dat precies doet lees je hier. In dit stuk lees je hoe je dit kunt combineren met bijvoorbeeld Verticaal zoeken (‘vLookup’) of SOM.ALS (‘Sumif”). In dit voorbeeld ga ik er vanuit dat je al wel bekend bent met Verticaal zoeken en met SOM.ALS. Als dat niet het geval is raad ik je aan om eerst die twee functies eigen te maken.

Voor de duidelijkheid gebruiken we onderstaand afbeelding als voorbeeld situatie.

 • In onderstaande voorbeeld staan in kolom B de maanden. In kolom D vind je de omzet terug.
 • In dit voorbeeld is de volgende verwijzing voor de cellen B7:D18 actief. Deze verwijzing heet ‘Verkoop‘.
 • De omzet heeft ook een aparte verwijzing, namelijk cellen D7:D18. Deze heet ‘Omzet‘.

 

excel-named-ranges-cel-benaming

Hieronder vind je twee voorbeelden terug van Verticaal zoeken (vLookup) en SOM.ALS (Sumif) gebaseerd op bovenstaande afbeelding.

SOM.ALS (SUMIF) in combinatie met Named Ranges (Naam verwijzing)

Als je naar onderstaande formule kijkt zul je zien dat het de formule beter leesbaar maakt. Duidelijker en begrijpbaar. Zoals je ziet staat er nu bijna letterlijk: ‘Sommeer alle waarden uit de cellen groep ‘Omzet’ die voldoen aan de criteria (K4) in zoekgebied ‘Verkoop’.

 

Verticaal zoeken (vLookup) in combinatie met Named Ranges (Naam verwijzing)

Ook hier wordt de formule duidelijker. Zoals je ziet staat er nu: ‘Zoek de inhoud van cel ‘K3’ in het zoekgebied ‘Verkoop’ en geef mij het resultaat van de 3de kolom.

 

Kom je er met behulp van bovenstaande niet uit? Laat dan even een reactie achter dan lossen we het samen op.


5 Reacties

 1. Conny
  | Beantwoorden

  Ohh ik heb echt een vraag/puzzel. Ik heb een enorm excel overzicht (75 kolommen en 130 rijen) waarin ik op criteria over meerdere kolommen wil zoeken en resultaten per rij kan vinden. Dus voldoet een rij aan een bepaalde keuze toon de rij en dan met meerdere kolommen. Als je me zou kunnen helpen zou dat echt fantastisch zijn.

 2. Piet Konings
  | Beantwoorden

  Wat ik zou willen weten wat er in de cellen K3 en K4 staat, dat zou het voor mij een stuk duidelijker maken..

 3. Deb
  | Beantwoorden

  Hallo,

  Ik heb een probleem met het verticaal zoeken. Ik heb een lijst met zinnen die aan een code gekoppeld moeten worden. De zinnen hebben inmiddels vooraan een code staan (getal+OB of BB). Hierdoor gaat het zoeken goed tot en met code 81BB. Vanaf 82OB gaat hij terug naar vorige codes.
  Weet u of hier iets aan gedaan kan worden? Of is de lijst gewoon te lang (130)?

  • Danny
   | Beantwoorden

   Hallo Deb,
   Staan de codes zoals je noemt 81BB en 82OB in dezelfde cel? Dus als 1 code? Als je in cel A1 ’81’ hebt staan en in cel A2 ‘BB’ dan gaat het inderdaad niet goed. In theorie maakt het niet uit hoe de code er uitziet, zolang deze maar uniek is.

   het kan ook zijn dat je ‘WAAR’ of ‘TRUE’ in je formule hebt gezet, dan zoekt de functie op een waarde die erop lijkt. Als je met een exacte waarde wilt werken dan moet je altijd ‘ONWAAR’ of ‘FALSE’ gebruiken. Je formule ziet er dan ongeveer zo uit: =VLOOKUP(A1;B:B;1;FALSE) of in het Nederlands =VERT.ZOEKEN(A1;B:B;1;ONWAAR)

   • Deb
    | Beantwoorden

    Hallo Danny,
    Ik zie dat ik inderdaad ‘ONWAAR’ had moeten invullen. Nu werkt hij.
    Bedankt!

Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.