Tech | Whatsapp gaat geld kosten!

Whatsapp logo icon hd“Whatsapp gaat geld kosten!”

Whatsapp gaat ook voor nieuwe gebruikers met een iPhone ook jaarlijkse poen vragen. Niet geheel onverwachts; eerder dit jaar gaf WhatsApp-ceo Jan Koum al aan dat het bedrijf met een omschakeling bezig was.  Het goede nieuws is dat de app nu geen geld meer kost, je kan ‘m nu gratis uit de App Store downloaden. Na het eerste jaar moeten gebruikers een jaarlijks bedrag gaan betalen, net als bij de Android-versie. Wie de app in het verleden al heeft aangeschaft op iOS, wordt gematst en hoeft niet te betalen.

Met het nieuwe verdienmodel wordt nu één lijn getrokken voor gebruikers van de app op de telefoon van Apple en voor gebruikers op Android-toestellen. Voor hen gold al langer dat het eerste gebruik gratis is en dat later een jaarlijks bedrag wordt gevraagd. Overigens is het nog niet zeker of gebruikers van Whatsapp op de iPhone echt jaarlijks 89 cent moeten betalen. Mensen met een Android-toestel krijgen in de praktijk na het eerste jaar vaak een of meerdere keren enkele maanden ‘uitstel van betaling.’

Voorals nog zien de tarieven er voor o.a. Android er zo uit :

  • €0,89 voor 1 jaar
  • €2,40 voor 3 jaar
  • €3,34 voor 5 jaar

Deze prijzen zullen op iOS iets anders worden. Apple hanteert vaste prijspunten, zoals €0,89 en € 2,99. Met de 3- en 5-jarige abonnementen wil WhatsApp ervoor zorgen dat je na het betalen er voor een lange periode van af bent. De abonnementen worden dit jaar nog ingevoerd. Whatsapp Tarieven voor iPhone en de ingangsdatum zijn nog niet bekend.

Whatsapp op iCloud

De nieuwe betalingsmethode wordt vergezeld van een nieuwe versie van iPhone voor Whatsapp. “Hell yeah! Eigen beltonen? Ow nee… iCloud. Poep”. Iets minder leuk maarrr iCloud is ook handig voor alle mensen met een verzamelwoede en 10 jaar aan whatsapp berichten willen bewaren. Daarvoor kan nu de online dienst iCloud worden gebruikt. De paranoïde mens zal begrijpen dat dat niet zo slim is, maar iedere zijn ding. Het kan in ieder geval. Dus dat.

Die 0,89 cent per jaar is voor mij geen reden om Whatsapp niet te gebruiken. Ik bedoel, sms’n is zó 1999. Dus die  89 cent kan mooi worden gebruikt voor de ontwikkeling en app ondersteuning op alle platforms. Zoiets als custom ringtones moet nu toch wel haalbaar zijn met al dat poen-coming-your-way. (Hallo Whatsapp lezen jullie dit?!)

Dus op en top Nederlander ga nu niet massaal je iPhone jailbreaken. Die paar centen overleven we wel met z’n allen!


Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.