Blog | Kamchatka, een meedogenloos eiland van vuur en ijs

Rokende vulkanen, ondoordringbare bossen, stromende rivieren en uitgestrekte meren. Dat is Kamchatka. Bijna volledig ingesloten door een kilometersdiepe zee. Een verlaten schiereiland in het verre oosten van Rusland.

Kamchatka is woest en meedogenloos. Het constant veranderende landschap houd elke bewoner in zijn grip. Een wereld die nog steeds niet is ontdekt. Slechts één verharde weg doorkruist het gebied, dat 1 derde groter is dan Duitsland. In het woeste en kille landschap wonen slechts vierhonderdduizend mensen. Niet alleen is er maar 1 verharde weg in dit gebied, vaak is het door plotselinge verandering in de weersomstandigheden niet eens mogelijk om te reizen en zit je dagen vast. Er wordt merendeels via helikopter of boot gereisd. Sinds de jaren 90 is Kamchatka voor toeristen geopend, zelfs voor de Russen zelf. Vanwege militaire redenen was dit gebied verboden toegang.

Op het schiereiland, in het verre uiterste oosten van Rusland, leven voornamelijk bruine beren die zich voederen met Zalm en vegetatie in de zomer om zo de kille harde winter te weerstaan. Ook de vogels, grote zee-arends en de relatief kleinere gouden arenden voederen zich voornamelijk met zalm en klein rondlopend gespuis. In de zomer is het op Kamchatka min of meer een paradijs met volop groene bomen en gras. Door de hete bronnen vanonder de aarde is er altijd warm water beschikbaar, in de vorm van stoom of kleine waterstroompjes. Vooral in de winter werkt dit als een magneet op alle dieren die leven in het harde en kille land van Kamchatka.

Niet alle warme water poeltjes zijn om van te genieten, een groot deel is vanwege vulkanisch activiteit giftig, en levert een hoop chemische smurrie op die geen enkel levend wezen of plant kan weerstaan. Vulkanische activiteiten zijn natuurlijk voornaamste reden dat dit “eiland” zo extreem en meedogenloos is. Vuur, lava en ijs constant in gevecht met elkaar.

Kamchatka : Plosky Tolbachik Vulkaan

Deze zeer actieve vulkaan, 1 van de 29, is sinds 27 november 2012 op een “laag pitje” lava aan het spuwen tot op de dag van vandaag. In de periode van 27 november tot 5 december heeft het lava al een kleine 20 km2 bedekt. Hier onder zie je de 360 graden panorama. Het avontuur dat is beleeft om deze beelden te maken, is na te lezen op airpano.ru

iPhone / iPad? kijk dan hier

Aardverschuiving

In juni 2007 is er in een van de mooiste en belangrijkste gebieden, “Valley of Geysers”, van Kamchatka een aardverschuiving geweest en overlopen door meer dan 500.000m3 stenen en modder. Het gebied is zo goed als verwoest maar is voor een deel nog intact en wordt elk jaar nog bezocht door onderzoekers en toeristen. Heel goed is het toerisme nog niet te noemen, vanwege de bereikbaarheid en het gevaar van dit eiland komen eigenlijk alleen de echte avonturiers als toeristen op dit eiland. De dieren die leefde in het verwoeste gebeid zijn voor een grootdeel gestorven. De overlevende zijn genoodzaakt om zich opnieuw aan te passen aan het veranderde gebeid, of te verhuizen naar een ander deel van het eiland en daar voedsel te zoeken. Lees en bekijk er hier meer over : National Geographic Channel

Wild in Russia

Op internet zijn er nog voldoende documantaires te vinden over dit woeste schiereiland. Onder andere, Wild in Russia. Welke hieronder in 3 delen van 15minuten te bekijken is. Kamchatka, een meedogenloos eiland van vuur en ijs.

 


Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.