De kracht van de onderschatte functie: ALS.FOUT (“IFERROR”)

Excel | De kracht van de onderschatte functie: ALS.FOUT (“IFERROR”)

Verticaal zoeken is een van de meest gebruikte en meeste bekende functies in Excel. Deze functie zorgt soms voor (on)bedoelde foutmeldingen wanneer een waarde niet gevonden kan worden. Het resultaat is een #N/B (‘#N/A’) foutcode. Het probleem zoals in dit bericht. Kan je voorkomen door gebruik te maken van ‘ALS.FOUT’ (‘IFERROR’).

Voorbeeld

Onderstaande bedragen worden middels ‘Verticaal zoeken’ uit een ander tabblad gehaald. Hierdoor zie je bij de maand April een foutcode. Dit komt omdat de verticaal zoeken functie geen waarde kan vinden op de opgegeven plek. Hierdoor loopt de sommatie onderaan ook niet goed. Wil je weten hoe je dit probleem kan omzeilen? Lees dan dit artikel. Voorkomen is beter dan genezen zeg ik altijd, dus hoe voorkom je z’n situatie?

excel2007_basicsum

Hoe gebruik ik ‘ALS.FOUT’ of ‘IFERROR’?

Met ‘ALS.FOUT‘ of ‘IFERROR‘ kan je bovenstaande situatie voorkomen wanneer je ‘Verticaal zoeken’ gebruikt. Dit doen we namelijk als volgt. In onderstaand overzicht zie je hetzelfde rijtje als hierboven. In kolom F zoek ik met ‘Verticaal zoeken’ de waarden van de maanden in kolom B en C. Bij April wordt in eerste instantie een foutcode weergegeven. Niet als je ‘ALS.FOUT‘ of ‘IFERROR‘ gebruikt. In onderstaand voorbeeld heb ik de volgende formule gebruikt in cel F5.

excel-verticaalzoeken-alsfout-iferror-vlookup

De formule de hier is gebruikt in F5 is :

Maar je kan het ook anders doen en dit direct combineren met Verticaal zoeken. Dan krijg je onderstaande formule.

De ‘IFERROR‘ zorgt ervoor dat wanneer de uitkomst een foutcode is, deze wordt vervangen met iets anders. In dit geval een 0. Dit kan ook een tekst of ander getal zijn. Het resultaat is dat de waarde in cel F5 niet #N/A is maar € 0,00.

Probleem voorkomen!


Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.