Hoe negeer je foutcodes of teksten en laat je Excel alleen de waarden sommeren?

Excel | Hoe negeer je foutcodes of teksten en laat je Excel alleen de waarden sommeren?

Iedereen die met Excel werkt komt het wel eens tegen, een reeks getallen, maar een enkele uit die reeks bevat een foutmelding of foute waarde (“Error Value”). #NB (“#N/A”) #WAARDE (“#VALUE”) en zo nog een paar.  Als je een niet al te ingewikkelde Excel sheet hebt, lossen de meeste mensen het waarschijnlijk op door de foutmelding (“Error”)  te verwijderen (“delete”) of te vervangen (“Replace”) met een 0. Wat natuurlijk prima is.

Vaak is het niet zo makkelijk en moet dit formule technisch worden opgelost, natuurlijk zijn er nog een 100-tal mogelijkheden om deze situatie op te lossen of te voorkomen. Ik toon je hier een oplossing middels ‘SOM.ALS’ (‘Sumif’). Je zal zelf moeten bepalen of dit voldoet aan jouw situatie.

Voorbeeld mogelijk probleem

In onderstaand voorbeeld worden de maand bedragen uit een ander tabblad opgehaald op basis van Som.Als (“SumIf“). April bevat geen data en geeft dus een foutmelding weer. Wanneer je naar de totaal telling kijkt in rij 15 dan zal je deze foutcode ook zien. Excel telt door die foutmelding bij April de cellen niet op. Dat is natuurlijk niet handig, want je wilt natuurlijk wel de totaal waarde van de overige cellen weten. De formule in cel C15 is : =SUM(C2:C13)

excel2007_basicsum

Sommeren middels ‘Som.Als’ (‘SumIF’)

Een mogelijkheid om de bovenstaande cellen op te tellen is : SOM.ALS (“SumIf“).  Met de functie ‘SOM.ALS’ (“SumIf’) kan je Excel laten zoeken op bepaalde criteria en de bijhorende numerieke waarde optellen. Ook kan je deze criteria uitbreiden met bijvoorbeeld een ‘groter dan..‘ of ‘kleiner dan.. ‘ functie. Zodra je de functie ‘SOM.ALS‘ (“SumIf‘) gebruikt zijn er een aantal parameters nodig om tot een goed resultaat te komen.

  • Range – het zoek bereik.
  • Criteria – zoek criteria. Dit kan een cel verwijzing zijn of een hard in getypte waarde.
  • Rekengebied – Uit deze rij of kolom worden de waardes opgeteld zodra er wordt voldaan aan de criteria.

 

Sommeren met tekst als criteria

Bekijk bovenstaand staatje nog eens. Hierin zie je de maanden en bijhorende bedragen staan. Stel, je zou willen weten wat de sommatie is van de laatste 4 maanden. Deze 4 maanden hebben gemeen dat ze allemaal op ‘ber‘ eindigen. Hier kan je wat mee. Om alleen de waarde te sommeren van de maanden die op ‘ber‘ eindigen gebruiken we onderstaande formule :

het resultaat van de formule is : € 274.809,40

 

Sommeren met < ‘kleiner dan’ of > ‘groter dan’ als criteria

Het sommeren van bedragen middels ‘Groter dan’ of ‘Kleiner dan’ is ook een optie.  Je zou ervoor kunnen kiezen om alle bedragen groter dan 0 te sommeren. Pas dat toe op bovenstaand staatje en het antwoord is : € 488.496,40. Om tot dit resultaat te komen gebruiken we volgende formule :

 

Sommeren met < ‘kleiner dan’ of > ‘groter dan’ gecombineerd met tekst als criteria

Met twee bovenstaande formules ben je in staat om delen van de tekst te sommeren. Maar het sommeren van het hele rijtje in bovenstaand voorbeeld lukt daar zo nog niet mee. Wat is dan de oplossing? Hoe sommeer ik alleen waarden en zorg ik dat de foutcode, #N/A in dit geval, links blijft liggen? Dat doen we door onderstaande formule te gebruiken :

Het resultaat van de formule is : € 473.508,40

Dit is tevens de oplossing voor het probleem.

Wil je weten hoe je dit probleem kan voorkomen? Lees dan eens dit artikel.

 


Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.