How to | Final Cut Pro X : Retime HOLD

De Hold functie is een extra functie in Re-time. Het zorgt ervoor dat je video in 3 delen wordt gehakt, waarvan deel 1 en 3 automatisch op 100% staan maar natuurlijk zijn in te stellen naar eigen wens. Op nr 2 wordt standaard een 0% ingevuld, hierdoor staat het beeld stil. Een leuk effect dus. Werkt in principe hetzelfde als de ‘Retime‘ functie dus heel ingewikkeld zal het niet worden. 

1) Open een nieuw project of gebruik een reeds bestaande en zorg dat er beeldmateriaal in de time-line komt te staan.

2) Selecteer het beeldmateriaal dat je wilt gebruiken en zoek de “Hold” functie. Je kunt deze vinden aan de rechterkant, waar je ook de effecten en dergelijk kunt terugvinden. Druk op het “speedometer” icon’tje.

FCP_retime

3) Als je het goed hebt gedaan dan verschijnt er boven je “video” een gekleurde balk. In deze gekleurde balk staat 3x een percentage. Dit percentage geeft de snelheid aan in verhouding tot het origineel. Wat opvalt is de 0%, wat er eigenlijk voor zorgt dat het beeld stil staat voor een x aantal seconden, afhankelijk van je wensen.

Je kunt alle drie de percentages aanpassen, wat invloed heeft op de afspeel snelheid en de duur van de video. Dit doe je door de 2 streepjes te selecteren en te verslepen. Zie onderstaand voorbeeld.

FCP_hold

4) Nu is je video dus versneld of vertraagd met een kleine stop tussen beide onderdelen. Je kan hier lekker mee spelen tot dat je vind wat je nodig hebt, want beide delen voor en na de 0% kan je aanpassen zoals je dit zelf wilt hebben. Sneller? Langzamer? Maak er wat moois van.

Natuurlijk kan je ook hier de video kwaliteit (‘quality’)  wijzigen. Zeker wanneer je ‘Slowmotion’ gebruikt kan de kwaliteit van het fragment schokkerig ogen.
Als je daar tegen aan loopt raadt ik je aan even naar dit stukje te kijken : Final Cut Pro X : Video Quality

5) Nu kun je je eigen video maken middels ‘Hold’ van Final Cut Pro X.


Een Reactie

  1. Hans Heus
    | Beantwoorden

    Super, bedankt ?

Heb je nog opmerkingen of vragen? Je kunt ze in de box hieronder of op het forum kwijt.